Food Where Does it come from Class 6 MCQ

19 Multiple Choice Questions and Answers :

Q. 1. Which of the following is a source of food?

(a) Plants only

(b) Animals only

(c) Both plants and animals

(d) None of these

Answer- (c) Both plants and animals

Q. 2. Which of the following is not an ingredient of idli?

(a) Water

(b) Rice

(c) Urad dal

(d) Oil

Answer- (d) Oil

Q. 3. Given below are the names of some animals :

(i) Goat

(ii) Human beings

(iii) Cockroach

(iv) Eagle

Which of the above animals form a pair of omnivores?

(a) (i) and (ii)

(b) (ii) and (iii)

(c) (iii) and (iv)

(d) (ii) and (iv)

Answer – (b) (ii) and (iii)

Q. 4. Honeybee makes honey from: [NCERT Exemplar]

(a) Pollen

(b) Petals

(c) Nectar

(d) Bud

Answer- (c) Nectar

Q. 5. Given below are the names of some animals :

(i) Cow

(ii) Sheep

(iii) Horse

(iv) Ox

Which of the above are the sources of milk for human beings ?

(a) (i) and (iii)

(b) (i) and (ii)

(c) (ii) and (iii)

(d) (iii) and (iv)

Answer- (b) (i) and (ii)

6. The part of a banana plant not used as food is :

(a) Flower

(b) Fruit

(c) Stem

(d) Root

Answer- (d) Root

7. Which parts of an onion plant do we eat?

(a) Root and leaves

(b) Stem and flower

(c) Stem and leaves

(d) Root, stem and fruit

Answer- (c) Stem and leaves

Q. 8. Which among the following is an autotroph?

(a) Green plant

(b) Lion

(c) Cow

(d) Mushroom

Answer- (a) Green plant

Q.9. Given below is a list of edible plants:

(i) Banana

(ii) Pumpkin

(iii) Lady’s finger

(iv) Brinjal

Which pair of plants has two or more edible parts

(a) (i) and (ii)

(b) (ii) and (iii)

(c) (iii) and (iv)

(d) (i) and (iv)

Answer- (a) (i) and (ii)

Q. 10. Read each set of terms and identify the odd set:

(a) Cow, milk, butter

(b) Hen, meat, egg

(c) Goat, milk, meat

(d) Plant, vegetable, buttermilk

Answer- (d) Plant, vegetable, buttermilk

Also Check – Food Where Does it Come from Class 6 Notes

Q. 11. Which of the following living organisms uses sunlight to make its food?

(a) Cat

(b) Frog

(c) Snake

(d) Coconut tree

Answer- (d) Coconut tree

Q. 12. Which part/parts of the banana plant is/are edible?

(a) Fruit

(b) Fruit and stem

(c) Fruit and leaves

(d) Fruit, stem and leaves

Answer- (d) Fruit, stem and leaves

Q. 13. Two examples of plant roots that we eat are turnip and carrot. Name another one.

(a) Beans

(b) Spinach

(c) Radish

(d) Lady’s finger

Answer- (c) Radish

Q. 14. Both seeds and leaves of this plant are edible. Which plant is this?

(a) Potato

(b) Cabbage

(c) Radish

(d) Mustard

Answer- (d) Mustard

Q. 15. Which of the following has different eating habits compared with the others?

(a) Elephant

(b) Cow

(c) Dog

(d) Giraffe

Answer- (c) Dog

Q. 16. Which of the following organisms is not an omnivore?

(a) Goat

(b) Cat

(c) Cockroach

(d) Human

Answer- (a) Goat

Q.17. Select one of the following that is a cereal.

(a) Rice

(b) Tea

(c) Onion

(d) Beans

Answer- (d) Beans

Q. 18. Carrot and radish food obtained from plants are examples of

(a) stem

(b) roots

(c) leaves

(d) flowers

Answer-(b) roots  

Q.19. One of the following foods is not obtained from animals. The food is

(a) honey

(b) milk

(c) maize

(d) mutton

Answer- (c) maize


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *