Life Processes Class 10 MCQ

Question 1.What is the final product of photosynthesis?

  1. Protein
  2. Fat
  3. Starch
  4. Mineral salt

Answer 1.  3. Starch

Reason – The final product of photosynthesis in plants is glucose. The glucose produced is stored as starch in storage organs of the plants.

 

Question 2. From Which structure, the free Oxygen gas produced during photosynthesis is released?

  1. Epidermis
  2. stomata 
  3. cortex 
  4. guard cells

Answer 2. 2 stomata

Reason- The Oxygen gas produced during photosynthesis is released into the surrounding through stomata.

 

Question 3. What is the mode of nutrition in fungi?

  1. Autotrophic
  2. Heterotrophic
  3. Saprophytic
  4. Parasitic

Answer 3. 3.Saprophytic

Reason– Fungal organisms feed on the dead and decaying matter. They release chemicals to break complex organic matter into simple forms and absorb them. This is called saprophytic mode of nutrition.

 

Question 4. In which of the following groups of organisms , food material is broken down outside the body and absorbed?

  1. Mushroom, green plants, amoeba
  2. Yeast, mushroom, bread mould
  3. Paramecium, amoeba, Cuscuta
  4. Cuscuta, lice, tapeworms

Answer 4. 2. Yeast, mushrooms and bread moulds.

Reason -The breakdown and convert complex organic molecules present in dead and decaying matter into simpler substances outside their body. These Simpler substances are then absorbed by them that is saprophytic nutrition.

 

Question 5. In which part of the alimentary canal food is finally digested?

  1. Stomach
  2. Mouth cavity
  3. Large intestine
  4. Small intestine

Answer 5 . 4. Small intestine

Reason– The small intestine in human beings is the site of complete digestion of food. The food gets semi digested in stomach to form semi solid paste with the help of secretions from liver and pancreas. Undigested remains then pass into the large intestine.

 

Question 6. Villi present on the internal wall what the intestine helps in the

  1. Emulsification of fats
  2. Breakdown of proteins
  3. Absorption of digested food
  4. Digestion of carbohydrates

Answer 6. 3. Absorption of digested food

Reason– The small finger-like projections, i.e Villi present on the internal wall of intestine increase the surface area for better absorption of digested food.

 

Question 7. How many pairs of salivary glands are found in humans?

  1. Two
  2. Three
  3. Six
  4. Four

Answer 7 . 2. Three

Reason– There are three pairs of salivary glands present in humans, namely the parotid glands, submandibulars and sublingual glands.

 

Question 8. If salivary amylase is lacking in the Saliva, which of the following events in the mouth cavity will be affected?

  1. Proteins breaking down into amino acids
  2. Starch breaking down into sugars
  3. Fats breaking down into fatty acids and glycerol
  4. Absorption of vitamins

Answer 8. 2. Starch breaking down into sugars.

Reason– The human saliva contains an enzyme called salivary amylase, which breaks down the starch present in food into sugar. The digestion of starch begins in the mouth. Incase saliva is lacking, it will affect The breakdown of starch into sugars.

 

Question 9. Choose the function of the pancreatic juice from the following?

  1. Trypsin digest proteins and lipase carbohydrates
  2. Trypsin digests emulsified fats and lipids proteins.
  3. Trypsin and lipase digest fats
  4. Trypsin digest proteins and life emulsifies fats

Answer 9. 4. Trypsin digest proteins and life emulsifies fats

Reason– Pancreas secretes pancreatic juice which contains digestive enzyme like amylase, lipase, trypsin. Amylase breakdowns the starch, trypsin digestion the proteins and lipase  breakdowns the emulsified fats.

 

Question 10.

                   A

 Proteins———– Peptones

Identify the enzyme A involved in the above reaction

  1. Salivary amylase
  2. Bile juice
  3. Pepsin
  4. Lipase

Answer 10. 3. Pepsin

Reason– proteins present in food are converted to peptones with the help of pepsin enzyme. It is secreted by gastric glands found in the stomach wall.

 

 Question 11. Which of the following has the longest small intestine?

  1. Carnivore
  2. Omnivore
  3. Herbivore
  4. Autotroph

Answer 11. 3 . Herbivore 

 

Question 12. The process of obtaining food by amoeba is known as

  1. Dialysis
  2. Cytokinesis
  3. Phagocytosis
  4. Amoebiasis

Answer 12.  3. Phagocytosis

 

Question 13. The organism having parasitic mode of nutrition is

  1. Penicillium
  2. Plasmodium
  3. Paramecium
  4. Parrot

Answer 13. Plasmodium

 

Question 14. One of the following organisms has a saprophytic mode of nutrition. This organism is

  1. Mushroom
  2. Malarial parasite
  3. Leech
  4. Lice

Answer 14. 1. Saprophytic

 

Question 15. The length of small intestine in a human adult is about

  1. 4.5 metres
  2. 1.5 metres
  3. 3.5 metres
  4. 6.5 metres

Answer 15.  4. 6.5 meters

 

Question 15. The process of digestion of food in human begins in

  1. Stomach
  2. Food pipe
  3. Mouth
  4. Small intestine

Answer 15.  3. Mouth

 

Question 16. The process of digestion in humans is completed in

  1. Oesophagus
  2. Small intestine
  3. Stomach
  4. Large intestine

Answer 16. 2. Small intestine

 

Question 17. In human digestive system, bile is secreted by

  1. Pancreas
  2. Liver
  3. Kidneys
  4. Stomach

Answer 17. Liver

 

Question 18. Two of the following organisms have a holozoic mode of nutrition. These Organisms are

  1. Paramecium and plasmodium
  2. Plasmodium and parakeet
  3. Parakeet and paramecium
  4. Paramecium and parasite

Answer 18.  3. Parakeet and paramecium

 

Question 19. The autotrophic mode of nutrition requires

  1. Carbon dioxide and water
  2. Chlorophyll
  3. Sunlight
  4. All the above

Answer 19. 4.All the above

 

Question 20. In human digestive system the enzymes pepsin and trypsin are secreted respectively by

  1. Pancreas and liver
  2. Stomach and Salivary glands
  3. Pancreas and gallbladder
  4. Stomach and pancreas

Answer 20. 4.Stomach and pancreas

 

Question 21. When carrying out the starch test on a leaf, why is it important to boil the leaf in alcohol

  1. To dissolve the waxy cuticle
  2. To make the cells more permeable to iodine solution
  3. To remove the chlorophyll
  4. To stop chemical reactions in the cells.

Answer 21. 3. To remove the chlorophyll

 

Question 22. Pancreatic juices contains enzymes which digest

  1. Proteins and carbohydrates only
  2. Proteins and fats only
  3. Fats  and carbohydrates only
  4. Protein fats and carbohydrates

Answer 22.  4. Protein fats and carbohydrates

 

Question 23. Which of the following is the correct statement regarding bile?

  1. Secreted by bile duct and stored in liver
  2. Secreted by gallbladder and stored in liver
  3. Secreted by liver and stored in bile duct
  4. Secreted by liver and stored in gallbladder

Answer 23. 4. Secreted by liver and stored in gallbladder

 

Question 24. Where are proteins first digested in the alimentary canal

  1. Small intestine
  2. Oesophagus
  3. Mouth
  4. Stomach

Answer 24. 4. Stomach

 

Question 25. The inner lining of the stomach is protected by one of the following from the harmful effect of hydrochloric acid. This is

  1. Pepsin
  2. Mucus
  3. Saliva
  4. Bile

Answer 25. 2.Mucus

 

Question 26. Which part of alimentary canal receives bile from the liver

  1. Oesophagus
  2. Small intestine
  3. Stomach
  4. Large intestine

Answer 26. 2.Small intestine

 

Question 27. Which of the following components of our food is digested by an enzyme which is present in saliva as well as in pancreatic juice.

  1. Proteins
  2. Fat
  3. Minerals
  4. Carbohydrates

Answer 27. 4. Carbohydrates

 

Question 28. Which of the following are the correct functions of two components of pancreatic juice trypsin and lipase?

  1. Trypsin digest proteins and lipase  carbohydrates
  2. Trypsin digests emulsified fats and lipase  proteins
  3. Trypsin digest starch and lipase  fats
  4. Trypsin Digest proteins and lipase emulsified fats.

Answer 28. 4. Trypsin Digest proteins and lipase emulsified fats.

 

Question 29. The Oxygen liberated during photosynthesis by green plants comes from

  1. Glucose
  2. Water
  3. Carbon dioxide
  4. Chlorophyll

Answer 29. 2. Water

Question 30. The internal energy or cellular energy reserve in autotrophs is

  1. Proteins
  2. Fatty acids
  3. Glycogen
  4. Starch

Answer 30. 4. Starch

 

Question 31. The opening and closing of the stomatal pores depends upon

  1. Oxygen
  2. Water in guard cells
  3. Temperature
  4. Concentration of co2 in stomata

Answer 31. 2. Water in guard cells

 

Question 32. Most of the plants absorb nitrogen in one of the following forms. This is

  1. Proteins
  2. Nitrates and nitrites
  3. Urea
  4. Atmospheric nitrogen

Answer 32. 2. Nitrates and nitrites

 

Question 33. The first enzyme to mix with food in the digestive tract is

  1. Pepsin
  2. Cellulose
  3. Amylase
  4. Trypsin

Answer 33. 3. Amylase

 

Question 34. Which of the following is not produced during anaerobic respiration in unicellular fungus?

  1. C2H5OH
  2. H2O
  3. CO2
  4. ATP

Answer 34. 2. H2O

 

Question 35. During respiration, exchange of gases takes place in

  1. Bronchi
  2. Alveoli
  3. Bronchioles
  4. Trachea

Answer 35. 2. Alveoli

 

Question 36. Which of the following increases in muscle cells when they are lacking in oxygen?

  1. Carbon dioxide
  2. Lactose
  3. Lactic acid
  4. Uric acid

Answer 36. 3. Lactic acid.

 

Question 37. Internal respiration may be defined as

  1. Breathing in and releasing of oxygen in the tissue
  2. The oxidation of food substances to release energy
  3. The building up (synthesis) of complex substances
  4. Getting Rid of carbon dioxide that would accumulate in the tissue.

Answer 37. 2. The oxidation of food substances to release energy.

 

Question 38. Lack of oxygen in muscles often leads to cramps in legs and sprinters. This is due to conversion of pyruvate to

  1. Ethanol
  2. Carbon dioxide
  3. Acetic acid
  4. Lactic acid

Answer 38. 4. Lactic acid

 

Question 39. During the deficiency of oxygen in tissues of human beings, pyruvic acid is converted into lactic acid in

  1. Cytoplasm
  2. Chloroplast
  3. Mitochondria
  4. Golgi body

Answer 39. 1. Cytoplasm

 

Question 40. Which of the following is known as the energy currency of cells  in biology?

  1. DTP
  2. PDP
  3. ATP
  4. DDT

Answer 40. 3. ATP

 

Question 41. The photosynthesis in a plant is not taking place during the daytime if the plant is releasing

  1. Water vapour
  2. Oxygen
  3. Carbon dioxide
  4. All the above

Answer 41. 3. Carbon dioxide

 

Question 42. The breathing and respiration in Woody stem of a plant takes place through

  1. Root hair
  2. Lenticels
  3. Closed Stomata
  4. Open stomata

Answer 42. 2. Lenticels

 

Question 43. In cockroaches, air enters the body through

  1. Lungs
  2. Gills
  3. Spiracles
  4. Skin

Answer 43. 3. Spiracles

 

Question 44. Which of the following is most likely to have much higher breathing rate?

  1. Man
  2. Fish
  3. Dog
  4. Sparrow

Answer 44. 2. Fish

 

Question 45. One of the following does not have nucleus. This one is

  1. Red blood cells
  2. White blood cells
  3. Guard cells
  4. Epidermal cells

Answer 45. 1. Red blood cells

 

Question 46. Component of blood which makes chemical known as antibodies is

  1. Platelets
  2. White blood cells
  3. Red blood cells
  4. Plasma

Answer 46. 2. White blood cells

 

Question 47. An animal in which the oxygenation of blood does not takes place in the lungs is

  1. Cow
  2. Fish
  3. Frog
  4. Fox

Answer 47. 2. Fish

 

Question 48. If if a patient is put on dialysis, is most likely suffering from severe element of the

  1. Circulatory system
  2. Respiratory system
  3. Excretory system
  4. Digestive system

Answer 48. 2. Respiratory system

 

Question 49. A blood vessel which carries blood back to the heart is

  1. Lungs
  2. Ventricles
  3. Atria
  4. Nerves

Answer 49. 2. Ventricles

 

Question 50. The blood leaving the tissue becomes richer in

  1. Carbon dioxide
  2. Water
  3. Hemoglobin
  4. Oxygen

Answer 50. 1. Carbon dioxide

 

Question 51. What prevents the backflow of blood inside the heart during contraction

  1. Thick muscular walls of ventricles
  2. Valves
  3. Thin Walls of atria
  4. All the above

Answer 51. 2. Valves

 

Question 52. Which vein brings clean blood from lungs into the heart

  1. Renal vein
  2. Pulmonary vein
  3. Vena cava
  4. Hepatic vein

Answer 52. 2. Pulmonary vein

 

Question 53. Which blood vessels do not carry any carbon dioxide?

  1. Pulmonary artery
  2. Vena cava
  3. Hepatic vein
  4. Pulmonary vein

Answer 53. 4. Pulmonary vein

 

Question 54. It has been found that people living in very high mountains have many more red corpuscles in their blood than people living in plains. Which one of the following best accounts for this phenomenon

  1. The cold climate stimulates the production of red corpuscles to keep the body warm
  2. People of high mountains breathe more quickly
  3. The lower air pressure requires more red corpuscles to supply the body cells with oxygen
  4. The lower air pressure in high mountains speeds up the blood circulation so that more red corpuscles are needed.

Answer 54. 3. The low Air pressure requires more red corpuscles to supply the body cells with oxygen.

 

Question 55. The phloem Tissue in plants is responsible for the transport of

  • Water
  • Water and minerals
  • Sugar
  • All the above.

Answer 55. 3. Sugar

 

Question 56. Which of the following has three chambered heart?

  1. Pigeon
  2. Lizard
  3. Fish
  4. Lion

Answer 56. 2. Lizard

 

Question 57. In which of the following are the largest amount of nitrogen excreted from the mammalian body?

  1. Breathe
  2. Sweat
  3. Urine
  4. Faeces

Answer 57. 3. Urine

 

Question 58. Which one of the following has cytoplasm but no nucleus

  1. Xylem vessels
  2. Sieve tubes
  3. Tracheid
  4. Companion cells

Answer 58. 2. Sieve tubes

 

Question 59. The process of carrying food from the leaves to other parts of the plant is called as

  1. Transpiration
  2. Transportation
  3. Translocation
  4. Transformation

Answer 59. Translocation

 

Question 60. Which of the following helps in the upward movement of water and dissolved minerals from the roots to the leaves through the stem?

  1. Transportation
  2. Translocation
  3. Tropic movement
  4. Transpiration

Answer 60. 4. Transpiration

 

Question 61. Which of the following does not have valves?

  1. Heart
  2. Arteries
  3. Capillaries
  4. Veins

Answer 61. 3. Capillaries

 

Question 62. Which of the following is accomplished in a plant by utilising the energy stored in ATP?

  1. Transport of food
  2. Transport of water and minerals
  3. Transport of oxygen
  4. Transport of water minerals and food

Answer 62. 1. Transport of food

 

Question 63. Coagulation of blood in a cut or wound is brought about by

  1. Plasma
  2. Platelets
  3. WBC
  4. RBC

Answer 63. 2. Platelets

 

Question 64. The blood vessel which carries oxygenated blood from the lungs to the heart is

  1. Main artery
  2. Pulmonary artery
  3. Main vein
  4. Pulmonary vein

Answer 64. 4. Pulmonary vein

 

Question 65. The instrument for measuring blood pressure is called

  1. Manometer
  2. Sphygmomanometer
  3. Barometer
  4. Potentiometer

Answer 65. 2. Sphygmomanometer

 

Question 66. The excretory unit in the human excretory system is called

  1. Nephron
  2. Neurone
  3. Nephridia
  4. Kidneyon

Answer 66. 1. Nephron

 

Question 67. The substance which is not reabsorbed into the blood capillaries surrounding the tubule of a nephron is mainly

  1. Glucose
  2. Amino acids
  3. Urea
  4. Water

Answer 67. 3. Urea

 

Question 68. The procedure of cleaning the blood of a person by using a kidney machine is known as

  1. Ketolysis
  2. Hydrolysis
  3. Dialysis
  4. Photolysis

Answer 68. 3. Dialysis

 

Question 69. The excretory organ in an earthworm are

  1. Nephridia
  2. Nephrons
  3. Raphides
  4. Ureters

Answer 69. 1. Nephridia

 

Question 70. The cells in our blood which destroy disease causing germs are

  1. Platelets
  2. Skin cells
  3. RBC s
  4. WBCS

Answer 70. 4. WBCS

 

Question 71. The wave of expansion of an artery when blood is forced into it is called

  1. Flow
  2. Heartbeat
  3. Pulse
  4. Ticking

Answer 71. 3. Pulse

 

Question 72. In autotrophs water is transported through

  1. Root hair
  2. Phloem
  3. Stomata
  4. Xylem

Answer 72. 4. Xylem

 

Question 73. An animal having double circulation in a three chambered heart is

  1. Fish
  2. Snake
  3. Deer
  4. Sparrow

Answer 73. 2. Snake

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *