The Fundamental unit of life –Class 9 — Question Answers

Short answer Questions

Q1. What is hypotonic solution?
Ans1. A solution having solute concentration lower than that of the cell SAP is called hypotonic solution.

Q2.What is isotonic solution?
Ans2. A solution having solute concentration same as that of the cell SAP is called isotonic solution.

Q3. Plasma membrane is made up of which two components?
Ans3. Plasma membrane is made up of

  • Lipids
  • proteins

Q4. Cell wall made up of which component?
Ans4. Cell wall is made up of cellulose.

Q5. Give examples of multicellular organisms?
Ans5. Plants fungi animals .

Q6. Give an example of unicellular organism?
Ans6. Amoeba bacteria Paramecium.

Q7. What is the intracellular source of digestive enzyme?
Ans7. Lysosome .

Q8. What is the function of lysosome in digestion?
Ans 8. Lysosomes are cell organelles  sentence essential digestive enzymes  which are important which are important in breakdown of protein carbohydrates lipids etc.

Q9. What is active transport in the cell?
Ans 9. The movement of molecules across the membrane in the cells against the concentration gradient with the help of ATP unit is called active transport.

Q10. What is endocytosis ?
Ans10. Endocytosis is the  ingestion of food into the cell by  engulfing it  with its plasma membrane.

Q11. Where are genes located?

Ans11.Genes are short regions of DNA  which are mostly found on the nucleus.

Q12. Name two components which are found in plant cell but not in animal cell?
Ans12.

  • Cell wall
  • Chloroplast

Q13. Name two components which are found in animal cell but not in plant cell?
Ans13. Lysosomes and centrioles .

Q14. Which organelle is involved in the formation of lysosome ?
Ans14. Golgi apparatus .

Q15. What is the outermost layer found in the plant cell ?
Ans15. Cell wall.

Q16. What is the outermost layer found in the animal cell ?

Ans16. Plasma membrane.

Q17. Which organelle serves as a channel for transport of material between cytoplasm and nucleus?

Ans17.Endoplasmic reticulum(ER)

Q18. Which organelle is the storage type of solid and liquid material?
Ans18. Vacuoles.

Q19. Which organelle is associated with ribosome formation?
Ans19. Nucleolus .

Q20. What is chromosome made up of?
Ans20. Chromosome is made up of DNA and protein.

Q21. Define plasmolysis?

Ans 21. Plasmolysis is shrinkage or contraction of cytoplasm or protoplast  due to loss of water when kept in hypertonic solution.

Q22. What is nucleoid ?
Ans22. The nucleoid  is undefined  shaped region in prokaryotic cell in prokaryotic cell which contains all or most of the genetic material.

Q23. Other than nucleus which organelles of the cell contains DNA?
Ans 23. Mitochondria  and plasmids .

Q24. Name the only cell organelle found in prokaryotic cell?
Ans24. Ribosomes

Q25. Which organelle detoxify many poisons and drugs in a Cell?
Ans25. Smooth endoplasmic reticulum .

Q26. Name the cell organelle which is non membranous?
Ans26. Ribosome.

Q27. Define diffusion?
Ans27. Movement of molecules from a region of higher concentration to a reason of lower concentration is called diffusion.

Q28. Why is endocytosis found in animals only why is endocytosis found in animals only?
Ans28. For endocytosis The outermost membrane should be flexible like the plasma membrane of animals. But in plant cells, cell wall is  outermost membrane which is very rigid. Therefore endocytosis occurs only in animals and not in plants.

Q29. Which cell organelle controls most of the activities of the cell?
Ans29. Nucleus. It is the brain of the cell  which controls most of the activities of cell because it contains DNA which contains all the information of the cell .

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *